Resa med cykel i kollektivtrafiken
Sommaren och cykelsemestrarnas tid är på ingång. Vill du ta med din cykel på tåget eller bussen? Tänk på att det är aldrig finns en garanterad plats för din cykel eftersom det kan vara trångt ombord.
Det är alltid ombordpersonal som bestämmer om det går att ta med sig cykeln ombord. Om en cykel och barnvagn ska med och det är ont om plats så prioriteras barnvagnen. Men även barnvagnar reser i mån av plats.
Så här funkar det på våra olika fordon:
På tågen
Innan du kliver på tåget, leta efter symbolen för cykel, för att hitta rätt dörr för dig och din cykel. Samtliga Pågatåg har orangea pilar som guidar till rätt dörr. På Öresundstågen finns symboler ovanför rätt dörr. Ombordpersonalen håller koll på ordningen ombord. De bestämmer om din cykel kan tas med. Bedömningen görs alltid utifrån utrymme och säkerhet. Det innebär att det aldrig finns en garanterad plats för cykeln. Skulle du och din cykel inte komma med så får ni vänta på nästa tåg med ledigt utrymme.
- På Pågatågen placeras cyklarna i mitten av tåget. Cyklarna delar utrymme med bland annat barnvagnar och skrymmande bagage.
- Det ryms som mest sex cyklar, barnvagnar eller liknande per tågsätt på Pågatågen. Personalen kan neka ombordstigning om det är fullt. Då får man ta nästa tåg.
- På Öresundståg ska cykeln placeras i den låga tågvagnen med cykelsymbol utanpå. På Öresundstågen får max sex cyklar plats.
- En vanlig cykel får tas med per resenär i mån av plats. Tänk på att det ofta är mycket skrymmande bagage på Öresundstågen.
- Barnvagnar, rullstolar och liknande prioriteras framför cyklar vid ombordstigning. Den som redan är ombord får givetvis vara kvar. Barnvagnar reser också i mån av plats
- Kom ihåg att spänna fast din cykel ordentligt med remmarna som finns på tågen för att undvika att den välter och orsakar skador eller nedsmutsning.
- I mån av plats får du ta med dig segway/elscooter/elsparkcykel/kickbike eller hopfällbar cykel. De räknas som handbagage om de är maximalt ihopfällda under resan. Lägg dem då under sätet så att de inte sticker ut.
- Tänk på att alltid fälla ihop din elsparkcykel/elscooter. Då blir de enklare att hantera ombord.
- Elcykelbatterier eller elscootrar får inte laddas ombord på grund av brandrisk.
- I mån av plats får du ta med en tandemcykel per person på Öresundståg och Pågatågen (inte Krösatågen av säkerhetsskäl).
- Inga lådcyklar eller cykelkärror får tas med.
Tänk på
Ansvaret ligger helt på dig som reser med cykel. Ha uppsikt över cykeln under hela resan så att den inte skadar eller smutsar ner någon eller något. Var särskilt uppmärksam vid på- och avstigning eftersom det kan vara trångt när många ska på eller av samtidigt. Det är du som resenär som ersätter för eventuell nedsmutsning av medresenär eller skador som kan uppstå.
Tänk också på att det är förbjudet att cykla eller parkera cykeln på perronger. Om du blir nekad att ta med cykeln måste du ställa den i ett cykelställ på stationsområdet.
På regionbussen
- Det går endast att ta med cyklar under lördagar, söndagar och helgdagar klockan 04:00-23:00.
- Cykeln hängs bak på de bussar som har cykelhållare. Inga cyklar får tas ombord på bussen.
- Är det fullt på cykelhållaren behöver du och din cykel vänta på nästa buss.
- Tänk på att du måste kunna hänga upp din cykel själv eftersom föraren inte har möjlighet att hjälpa till.
- Elcyklar kan inte tas med eftersom de är för tunga för att hängas på bussarnas cykelhållare.
- Mellan 15 juni och 15 augusti kan du ta med cykeln i mån av plats, under alla dagar och tidpunkter.
- Hopfällbar cykel, elsparkcykel, kickbike eller liknande räknas som handbagage om de är maximalt hopfällda under resan. Lägg dem gärna under sätet eller framför dig så att de inte sticker ut.
På stadsbuss och spårvagnen
- Ingen cykel eller likande kan tas med.
- Hopfällbar cykel, elsparkcykel, kickbike eller liknande räknas som handbagage och får tas med i mån av plats om de är maximalt hopfällda under resan.
Med närtrafik eller annan anropsstyrd trafik
- Ingen cykel kan tas med.
- Hopfällbar cykel, elsparkcykel, kickbike eller liknande räknas som handbagage och får tas med i mån av plats om de är maximalt hopfällda under resan.
Cykeltillägg i Danmark
- I Skåne är det gratis att ta med cykeln på våra tåg och bussar.
- Över Öresundsbron ska du köpa cykeltillägg. Vårt cykeltillägg gäller för Öresundståget mellan Malmö och Österport.
- Cykeltillägg köper du samtidigt som du köper din biljett, det finns för enkel- och 24-timmarsbiljett.
- Till grannlänen varierar det beroende på var du ska åka. Till Blekinge, Halland, Kronoberg och till Göteborg är det gratis.
- Ska du till Kalmar är det gratis om du reser från ett annat län, men ska du byta inom länet behöver du köpa en cykelbiljett.
Banarbeten kan påverka hur du kan resan med din cykel då du oftast inte kan ta med cyklar på ersättningsbussar.
Om du redan har en biljett i appen kan du köpa cykeltillägg i efterhand.
Har du biljetten på ett reskort kan du köpa en barnbiljett mellan Malmö och Köpenhamn i automaten så betalar du rätt pris.
Resa med cykel i Danmark
Ska du resa vidare i Danmark behöver du köpa tillägg som gäller hos DSB.