Hoppa till huvudinnehåll

Ersättningstrafik – när tåget inte går

När tåget inte går hänvisar vi dig som reser till ersättningsbussar eller till ordinarie trafik. Läs här om hur det funkar med ersättningstrafiken.

Går det att ersätta ett eller flera tåg med bussar?

Det går inte att ersätta tågtrafiken utan att du som reser påverkas. Tåg är outstanding när det gäller restid och antal sittplatser. Tåg kör i 160 km/h och tar tio gånger fler passagerare än bussen.

Ett tåg har plats för cirka 235 sittande. I rusningstid består ett tåg ofta av minst två tågsätt, det vill säga 470 sittande. När så många människor ska ta bussen blir det fort kö.

Exempel Malmö – Lund: I rusningstid reser cirka 7000 personer/timme på sträckan. Det skulle kräva 140 bussar/timme. Den busskapaciteten finns tyvärr inte att tillgå med kort varsel.

Varför kan det ta tid innan ersättningsbussarna kommer?

Ersättningsbussar måste alltid först beställas. Sedan ska förare komma på plats och bussen ska köras dit resenärer väntar. Hur lång tid det tar styrs av tillgången på förare, var störningen är, om det är vardag eller helg, dag eller natt.

Vilka förbättringar kommer framöver gällande ersättningsbussar?

Med start i december 2018 kommer GPS med realtidsöverföring vara krav för Pågatågens ersättningsbussar. Det betyder att Skånetrafiken ska kunna informera om var bussarna är, när de kommer och avgår. Ambitionen är att på sikt kunna utrusta vår app med denna information så att resenärer själv kan se var ersättningsbussarna befinner sig.

Varifrån går ersättningsbussen?

Vi har kartor som visar varifrån ersättningsbussar går om tågtrafiken är inställd. Kolla gärna först om det finns annan ordinarie trafik med regions- och stadsbussar som kan ta dig till din destination.

Stations- och hållplatskartor

Hur informerar Skånetrafiken när ersättningsbussarna inte räcker till vid störning?

Finns det alternativ resväg, till exempel regionbussar, så informerar vi alltid om det. Tänk på:

  • Bussar kör i begränsad omfattning. Det betyder att bussar kör på en viss sträcka med minimal kapacitet som ger längre väntetid.
  • Bussar kör i pendeltrafik Det innebär att de kör fram och tillbaka på viss sträcka.

Varför kommer inte bussen fast Skånetrafiken gett information om att den ska komma?

När vi informerar om att en eller flera bussar är bekräftade att köra mellan två stationer så kommer de. Men när de kommer beror på var bussen befinner sig när den beställs, eventuell rusningstrafik, antal stopp innan den kommer till din station och tillgängliga bussar.

Exempel Hässleholm – Kristianstad: Om tio bussar är bekräftade att köra pendeltrafik mellan orterna med mellanstationer, där fem bussar startar i vardera ända så kan framkörningen ta allt från 20 minuter upp till två timmar beroende av startposition.

Skånetrafiken kör många bussar i hela Skåne. Varför kan inte de användas som ersättningsbussar? 

Då drabbas resenärer även på den linjen av störningen. Vi har ett ansvar gentemot alla våra resenärer att inte sprida en störning.